Örter
Naturen är full utav läkande och användbara örter, de finns såväl på ängen, skogen och i trädgården.
Konsten att plocka, bereda och använda örter är en urgammal kunskap som människan behärskat väl, vi har alltid varit beroende av växterna, växtriket. Av våra gröna växter, deras gröna blad, stammar och rötter samt doft, frukter och frön. Dessutom är deras växtfrukter och eteriska oljor använbara.
Växterna är ett livsvilkor för att vi skall kunna existera, det är genom växternas utandning som vi har luft att dra in i våra lungor och som sedan syresätter vårat hjärta och blod.
Men även om växterna ger oss möjlighet att leva och existera så är deras existens mer mångsidig. De ger oss mat, väver tyg som blir kläder, värmer oss med ved, bygger hus m.m
Men även om växterna ger oss det matriella och kan användas till mat osv, så ger växterna oss även möjlighet att använda dem till att läka sår och bota sjukdomar.
Växterna har många sidor, och än idag finns det dolda kunskaper som vi ännu inte lärt oss.
Men även om växterna ger oss en stor dos av möjligheter så finns det även de örter som skadar, ger sjukdomar i form av t.e.x blåsor, sveda och värk, och vissa av dem kan även döda.
Dessa växter i form av gift har i många år används i områden som jakt, de vill säga till att förgifta bl.a pilar. Andra områden är att sila ner giftet i en dryck.
Men även om växterna ger oss ett brett användningsområde så tänkte jag att jag skulle ägna mitt skrivande och fördjupa mig lite mer i vardagens och den enskilda människan örtagård samt lite huskurer som man kan mixtra ihop hemma utan att behöva vara ett proffs i området.
Kan ju börja med de örter som jag personlig tycker ingår i den "vanligaste" örtagården, och som jag anser är de örter vi använder oss mest av.
Basilika:
Basilika är förmodligen en av de mest populära kryddor som hemodlare använder sig av.
Trots att den ofta förknippas med Södra Europa så kommer den ursprungligen från Indien. Dess populäritet växer, och i och med detta så tillkommer även nya spännande varianter av kryddan varje år. Det finns bl.a basilika med smak av anis, citron och kanel.
Växten är värmekrävande och kan bli upp till ca 35 centimeter hög. Bladen är stora, nästan blanka och kupade. Blommorna är små, oansenliga och vita/rosa till färgen. Basilikan är även flerårig, även om det kan vara Svårt att få den att överleva vintern i Sverige.
Basilikan är bäst att använda som färk, även om det går att torka den.
Men jag skulle rekomendera att isåna fall djupfrysa den och ta fram den ur frysen. Låt den tina, och den är nästiltill färsk och klar för användning.
Detta får duga för idag, så det inte blir en allt för lång läsning.
Tänkte att det får dyka upp en ört och dess beskrivning samt användningområden om dagen.
Konsten att plocka, bereda och använda örter är en urgammal kunskap som människan behärskat väl, vi har alltid varit beroende av växterna, växtriket. Av våra gröna växter, deras gröna blad, stammar och rötter samt doft, frukter och frön. Dessutom är deras växtfrukter och eteriska oljor använbara.
Växterna är ett livsvilkor för att vi skall kunna existera, det är genom växternas utandning som vi har luft att dra in i våra lungor och som sedan syresätter vårat hjärta och blod.
Men även om växterna ger oss möjlighet att leva och existera så är deras existens mer mångsidig. De ger oss mat, väver tyg som blir kläder, värmer oss med ved, bygger hus m.m
Men även om växterna ger oss det matriella och kan användas till mat osv, så ger växterna oss även möjlighet att använda dem till att läka sår och bota sjukdomar.
Växterna har många sidor, och än idag finns det dolda kunskaper som vi ännu inte lärt oss.
Men även om växterna ger oss en stor dos av möjligheter så finns det även de örter som skadar, ger sjukdomar i form av t.e.x blåsor, sveda och värk, och vissa av dem kan även döda.
Dessa växter i form av gift har i många år används i områden som jakt, de vill säga till att förgifta bl.a pilar. Andra områden är att sila ner giftet i en dryck.
Men även om växterna ger oss ett brett användningsområde så tänkte jag att jag skulle ägna mitt skrivande och fördjupa mig lite mer i vardagens och den enskilda människan örtagård samt lite huskurer som man kan mixtra ihop hemma utan att behöva vara ett proffs i området.
Kan ju börja med de örter som jag personlig tycker ingår i den "vanligaste" örtagården, och som jag anser är de örter vi använder oss mest av.
Basilika:
Basilika är förmodligen en av de mest populära kryddor som hemodlare använder sig av.
Trots att den ofta förknippas med Södra Europa så kommer den ursprungligen från Indien. Dess populäritet växer, och i och med detta så tillkommer även nya spännande varianter av kryddan varje år. Det finns bl.a basilika med smak av anis, citron och kanel.
Växten är värmekrävande och kan bli upp till ca 35 centimeter hög. Bladen är stora, nästan blanka och kupade. Blommorna är små, oansenliga och vita/rosa till färgen. Basilikan är även flerårig, även om det kan vara Svårt att få den att överleva vintern i Sverige.
Basilikan är bäst att använda som färk, även om det går att torka den.
Men jag skulle rekomendera att isåna fall djupfrysa den och ta fram den ur frysen. Låt den tina, och den är nästiltill färsk och klar för användning.
Detta får duga för idag, så det inte blir en allt för lång läsning.
Tänkte att det får dyka upp en ört och dess beskrivning samt användningområden om dagen.
Kommentarer
Trackback